Kategoriat

Lambda-anturin vaihto

Tapahtunut tähän mennessä: vikavalo syttynyt ja diagnosoitu viaksi lambda-anturin lämmitysvastuksessa.

Olin irrottanut liittimen ja laittanut sen takaisin, muttei mitään eloa löytynyt siltikään. Googletellessa järkevin vikakoodin korjaustapa olisi vaihtaa koko lambda-anturi uuteen, koska ne ovat kuluvia osia ja käytännössä helpoin tapa selvittää onko vika oikeasti juuri lambdassa.

OBDScope kertoi sekä päällä olevan, että historiallisen vian olevan P0031

Lambdan liitin konehuoneen puolella

Hain perjantaina Motonetistä sinne tilaamani lambdan ja löysin aikaa ja paikan vaihtotyötä varten. Sehän oli paketissa olevan tarran päiväyksestä päätellen ehtinyt jo torstaina perille, ei tosin näkynyt varastosaldoissakaan netin kautta varmaankin varauksesta johtuen. Kyseessä oli nyt alkuperäinen Denson DOX-0306, jonka sopivuus on ensimmäisen sukupolven Foresterin SF-korimallin S-turbomalleihin 2000-2002.

Paketin mukana tuli itse palikka, sekä pieni pussillinen Kroon Oil Copper+ -tiivistetahnaa kierteitä varten. Johdon pää oli mainiosti jo kiinni, joten muuta ei tarvitsisi tehdä kuin vanha liitin irti, vanha anturi irti, uusi anturi kiinni ja sen liitin kiinni. Kuulostaa melko helpolta operaatiolta ja sitä se käytännössä onkin. Ilman asennusmonttua olisi tosin ollut huomattavasti epämukavampaa ja vaikeusastekin olisi noussut jonkin verran.

Uusi lambda, Denso DOX-0306

Asennuspaikalta piti kyllä löytyä ihan lambdahylsy, jonka olen muinoin ostanut varastoon, mutta löytyikö sellaista tietenkään nyt kun tarvetta olisi. Lisäksi vähän epäilen tuon hylsyn toimivuutta, se oli aika pitkä ja edessä juuri siinä kohtaa oli myös peltiä jota olisi joutunut taivuttamaan pois tieltä tai jotain. Päässä kuitenkin kuvassa näyttäisi olevan paikka josta vääntää lenkillä, joten ehkä se olisikin onnistunut. Onneksi olin kuitenkin varautunut siihen, ettei hylsyä kuitenkaan enää löydy ja ostanut 22mm kiintoavaimen – muiden kertomusten perusteella lambda lähtisi kätevästi irti pelkällä sellaisella, jos pohjapanssarin ottaa ensin irti. Otin siis pohjapanssarin irti. Mutta mutta.

No eihän se lambda mihinkään lähtenyt kiintoavaimella, kun edessä oli vielä lisäksi metallinen suoja, jonka reiästä lambdan pää tuli ulos. Yritin kyllä ja pujottelin erittäin sopivasti lenkistä mahtuneen liittimen ja sen johdon lenkin läpi, mutta lenkki ei painunut lambdaan riittävän syvälle jotta sitä olisi saanut kierrettyä mihinkään. Suojakin oli kiinni neljällä pultilla, jotka olivat päältäpäin täysin ruosteen peitossa. Se ennakoi jo niin helppoa irrotustyötä, että sopii arvata liikahtivatko ne mihinkään kun tarjosi niille vähän 12mm lenkkiä. Ei hätää, viisaasti hain 12mm hylsyn ja… ai niin minkä räikän siihen kiinni? Tuli jälleen mieleen, että on se hyvä kun on näin hyvin ehtinyt näitä kaikkia tarpeellisia työkaluja hankkimaan. Paineilmalla toimiva pulttipyssy olisi kyllä ollut  saatavissa, mutta mistäpä järjestäisi paineilmaa tähän hätään.

Suoja on kiinni neljällä ruosteisella pultilla

Selvisin kuitenkin erittäin helposti kahdesta pultista tökkäämällä hylsyyn kiinni rengasraudan tyhjän neliöpään. Kahden muun alle taas ei kyseinen yhdistelmä mahtunut. Kolmas siis tuotti hieman ongelmia, sekin lähinnä auton sijoittelun takia – 10 senttiä kun olisi ajanut enemmän vasemmalle niin ei olisi tuottanut, mutta sekin pultti lopulta lähti pyörimään. En tuota CRC:n MoS2-irrotusöljyä säästellyt… Neljäs, joka sijaitsi aivan lambdan vieressä lähti pitkällisen taistelun jälkeen lenkin, vasaran ja räikkälenkin avustuksella irti sekin.

Suoja irrotettuna

Sitten sainkin itse lambdan irrotettua pelkästään lenkillä melko helposti. Kiinni ruostunuthan sekin luonnollisesti oli, jolloin CRC:n, lekan ja lenkin yhdistelmä auttoi…

Vanha lambda vielä kiinni ja irrotusta odottamassa

Samalta näyttää, mitä nyt toinen vähän kulunut…

Uusi ja vanha lambda-anturi vierekkäin

Irrotuksen jälkeen homma olikin melko selkeää. Liat pois kiinnityspaikan kierteiden ympäriltä, kuparitahnat anturin kierteisiin kiinni ja uusi anturi kiinni. Tämän jälkeen oli syytä muistaa laittaa ensimmäiseksi suoja kiinni tuohon ympäröivälle alueelle ja vetää kaapeli reiän läpi, koska muuten jatko olisi aika vaikeasti toteutettavissa. Johto samaa reittiä konehuoneen puolelle mistä se alun perin tulikin ja kiinni liittimeen. Suojapanssari vielä paikoilleen pohjaan ja kaikki valmiina.

Yritin kovasti välttää mahdolliset vastaavanlaiset ongelmat jatkossa rasvaamalla kaikki nyt irrotetut pultit Redlinen CV-2:lla, sitä kun oli edellisistä projekteista jäänyt. En tiedä onko tuosta pulttien rasvailusta mitään erityistä hyötyä tulevaisuudessa, mutta yritetty on.

Pultit käsitelty Redline CV-2:lla

Vanha lambda

Auto käyntiin: vikavalo palaa edelleen. Mutta mutta, vikojen lukeminen bluetooth-liitäntäisellä palikalla ja puhelimen OBDScopella näytti nyt erilaiselta ja toinen vioista oli hävinnyt. OBDScope näytti siis aiemmin samaa vikaa kahdella eri tavalla: toisessa oli huutomerkki kolmion päällä, jonka päättelin olevan aktiivisen vian merkki, toisessa taas oli pelkkä ympyrä, jonka kuvittelin olevan historiallinen vika. Silti nyt OBDScope näytti tuota punareunaista kolmiota, eikä ympyrää… Olisiko sittenkin vika ollut jossain ihan muualla kuin lambdassa…

EcuExplorer reset

Pikainen vaihto kaapeloituun palikkaan ja se kiinni kannettavaan. EcuExplorer näytti vian olevan pelkästään historiallinen, eikä aktiivinen. Wuhuu! Eihän siinä sitten muuta kuin ECUn resetointi, auto sammuksiin, virrat pois ja takaisin päälle: vikavalo ei enää syttynyt, ongelma korjattu. Olihan se juurikin näin miten pitikin olla. Parin tunnin operaatio siitä kaiken kaikkiaan tuli vastoinkäymisineen, työkalujen etsimisineen ja opetteluineen.

Sitten vain miettimään, piristyikö auto tästä vaihdoksesta myös ja millainen on vaikutus kulutukseen.

4 comments to Lambda-anturin vaihto

 • Teme

  Morskis!

  Joko on näyttöä Lambda -anturin vaihdon hyödyllisyyden puolesta?

  Niin ja kiitos mielenkiintoisesta blogistasi!

 • Kyllä siitä mahdollisesti jonkinlaista näyttöä on – kulutuslukemat ovat pudonneet, vaikkakaan auton käyttö ei ihan täysin samanlaista ja vertailukelpoista ole kuin aiemmin koska nyt on ollut jonkin verran kaupunkiajon lisäksi myös pitempää ajoa seassa. Lisäksi auto kyllä tuntuu vähäsen pirteämmältä, mutta sekin voi tietty olla tunne vain nyt koskapa vikavalon palaessa tulee jo ihan psykologisista syistä ajeltua varovaisemmin.

  Taidan tehdäkin seuraavaksi kulutuskatsauksen, josta tilanne ennen ja jälkeen selviää vähän paremmin. Pidemmän ajan kuluessa kenties vielä selvenee.

 • Pertti Lehtinen

  Loistava juttu tämä artikkelisi. Siitä iso KIITOS! Tuo 160t km näyttää olevan maksimi etummaiselle lambdalle. Itsellä on lamdan vaihto edessä sillä Fore tuottaa satunnaisesti kahta koodia P0030 ja P1137, jotka molemmat ovat etummaiseen lamdaan viittaavia.

 • rene

  Loistava, kiitos tästä

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

LOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurse