Kategoriat

Check engine jälleen

Aamulla pimeällä liikkeelle lähtiessä tervehti yhtäkkiä check engine -valo kirkkaana loistaessaan. Pikainen vikakoodien lukeminen kertoi päällä olevan vian olevan P0031 HO2S heater control circuit low (bank 1 sensor 1) eli happitunnistimen lämmitin lohko 1 anturi 1, alhainen jännite. Eli etummainen lambda.

Check Engine

Check Engine

Vikaa vähän selviteltyäni oli olennaista, ettei auto hajoa jos sillä ajamista jatkaa, polttoaineen kulutuslukemat vaan voivat olla vähän huikeita. Mutta korkeitahan ne ovat aina olleet, joten ei kai siinä. Anturin liittimen irrottaminen ja kiinnittäminenkään eivät mitään tehneet. ECUn resetointi auttoi noin 5 sekuntia, kunnes vikavalo jälleen syttyi.

Aika selkeältä tuntui, kun ecuExplorer antoi ajon aikana muun muassa seuraavanlaisia lukemia:
Air/Fuel learning #1: 0.00 %
Air/Fuel correction #1: 0.00 %
Air/Fuel sensor #1 current: 0.000 mA
Air/Fuel sensor #1: 1.00 Lambda
Air/Fuel sensor #1 resistance: 255.000 Ohms
Air/Fuel sensor #1 heater current: 0.000 Amps

Eihän noiden ihan nollaa pitäisi todellakaan näyttää.

Kirjoittelin myös vakiohuoltooni ajanvarauspyyntöä, josko vaihtaisivat tilalle uuden anturin – vika kun melkoisella varmuudella kaikista mittaustuloksistakin päätellen olisi juuri siinä eikä missään muualla. Huollosta soiteltiin ja pyydettiin käyttämään autoa vielä ilman ajanvarausta luettavana, jotta voisivat varmistua vian olevan anturissa. Varaosan eli anturin kerrottiin maksavan semmoisen 500e jos tilataan plus työt ja muut että 700e. Että mitä että. Nyt kuulosti sen verran ihmeelliseltä hinnalta, että todettiin käyttäväni autoa ensin sitten varmaan luettavana täällä paikallisessa jossa Subaru Select Monitor olisi ja katsotaan sitten siltä pohjalta josko varataan aikaa huollolle. Ihmettelen kyllä puhuttiinko sitä lainkaan samasta varaosasta.

Todennäköisesti ei varata aikaa. Google ja Subaruforester.org ehdottelivat sen verran selkeästi, että vika korjaantuu vaihtamalla anturi ellei nyt sitten johtoja olisi poikki. Ja mitään Boschin halpoja, joka paikkaan soveltuvia antureita ei kannattaisi ostaa turhaan, koska ne eivät vaan toimi vaikka kuinka ovatkin koko lambda-anturin keksineet. Vaihtoväli näyttäisi olevan vaihtotyön tehneiden perusteella noin 7 vuotta tahi 100.000km, jotka ovat nyt tämän laitoksen osalta tulleet täyteen. Valmistajat lupailevat kestävyydeksi noin 160000km lukemia ja nyt on mittarissa noin 140000km. Aluksi tätä tuli jonkin verran harmiteltuakin, mutta nyttemmin asia on jo hyväksytty että lambda nyt vaan hajosi.

Voi olla, että maksan tässä vielä jonkinlaisia oppirahoja, mutta Laakkoselta ei jaksanut mennä mitään kyselemään vikakoodien lukemisesta Select Monitorilla, vaan menin pikaisen nettihaun perusteella suoraan Motonetiin. Motonetistä nimittäin löytyi ”28-3941 Ready-Fit lambda Subaru 4-johto valmiilla liittimellä etummainen” jonka luvattaisiin olevan aito Denso ja hintaan 134.90e. Autoasi-liikkeestä olisi ehkä saanut vähän halvemmalla, mutta todennäköisesti pitemmällä toimitusajalla. Käväisin varaosatiskillä tilaamassa sen noudettavaksi, kun varaosasaldoissa noita yksittäisiä kappaleita näkyi ja lupailivat saapuvaksi joskus torstaina tai perjantaina. Ulkomailta olisi epäilemättä saanut vielä halvemmalla, mutta pitkällä toimitusajalla – ja ei kovin pitkään jaksaisi odotella.

Sitten pitäisikin vielä vuodenvaihteessa jossain vaihdella se paikoilleen ja toivoa, että vika on juurikin kyseisessä anturissa.

1 comment to Check engine jälleen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

LOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurse