Kategoriat

Öljynvaihtoa

Taas uusien juttujen opetteluaikaa, eli vaihtamaan öljyjä. Alkoi tuo 12500km vaihtoväli lähestyä uhkaavasti ja viimeistään muutaman sadan kilometrin päästä olisi ehdoton pakko jo tehdä jotain. Siispä säästin ja tein itse jne.

Ensiksi Motonetiin tutkimaan vähän valikoimaa ja hakemaan kyseistä ainetta. Mukaan tarttui Castrol Magnatec 5W40 C3 -purkki. Eli kaksi, koska yhdessä purkissa on öljyä 4 litraa ja Subaru haluaa sitä 4,5 litraa. Äärimmäisen kätevää, mutta noh, on nyt sitten muutamalle seuraavalle öljynvaihdolle sitä jo valmiiksi se puolikas litra olemassa. Siinä samalla kävi muutama muu kysymässä öljyä, johon Motonetin myyjä osoitti että tossa on tuota halpaa (Motox) mutta haluatteko sitä vaiko hyvää öljyä. Sieltä ohjattiin sitten saman purkin ääreen mitä itsekin kannoin.

Samalla pitää tässä öljynvaihdon yhteydessä vaihtaa öljynsuodatin, joten nappasin sieltä tietenkin sen cooleimman ja teknisesti varmaan täydellisimmän Simotan 3in1 performance oil filter -suodattimen. Nimittäin! Siinä on vaikka mitä! Ensinnäkin siinä on magneetti, joka vetää puoleensa kaikki öljyn seassa mahdollisesti kulkevat metallinkappaleet. Toiseksi siinä on ruostumaton terässuodatin, joka lisää tehoa ja vääntöä pienentäen samalla polttoaineen kulutusta ja vielä lisää öljynvirtaustakin. Kolmanneksi, tämä on ehkä paras, siinä on hunajakenno spiraalipylväsrakenne. Se ilmeisesti lisää tehoa ja jotain. Öljy kiertänee siellä vikkelämmin, koskapa spiraalipylväsrakenne ”muodostaa kierteen öljyvirtauksessa nostaakseen öljynpainetta/virtausta”. Jos ei tämä ole hyvä, korjaan paras, niin ei sitten mikään. Tätä ei tarvitse edes valmistajan mukaan vaihtaa joka kerta (josta hinta muodostuukin kai), vaan vaihtoväli on ”jopa kolminkertainen”. Noh, epäilen kylläkin vähän. Mutta on taas lisää hevosvoimia ja tehoa ja kyllä nyt kulkee jne.

Öljy väittää kovasti vähentävänsä polttoaineen kulutusta ja samaa väittää tuo suodatinkin. Ja ilmansuodatin myös. Ja V-Power. Ja oikeat rengaspaineet, joita olen vähän väliä tarkkaillut. Odotan kohta näkeväni jotain tosi pieniä kulutuslukemia tankkaus.comissa kun jokainen varustelu vähentää sitä kulutusta Wink

Lisäksi tarttui vielä samalla matkalla mukaan STP:n Engine Flushia. Kun tässä nyt kerran lähdetään noita vaihtamaan, niin vaihdetaan sitten pitkän kaavan mukaan. Olisin oikeastaan halunnut vähän eri aineita, mutta ei nyt ollut. Kävin lisäksi hakemassa vielä subarukohtaisen ohjeenkin autoklubin sivuilta operaatiota varten.

Asennustarvikkeet

Suunnittelin vaihtotyötä seuraavaksi päiväksi ja tajusin illalla, että pitäisi samalla vaihtaa öljypohjan propun tiiviste. Ok. Joka paikassa sanotaan että semmoinen propun tiiviste pitää vaihtaa, mutta  missään kun ei oikein kerrota MITTOJA millainen sen pitää olla! Googlettamalla löysin Subarun öljypohjan propun tiivisteelle sellaiset mitat kuin sisähalkaisija 20mm, ulkohalkaisija 25mm ja paksuus 2,5mm. No ne osoittautuivat myös oikeaksi ainakin tässä kohtaa, ainakin EJ20:lle. Joten, ennen vaihtoa piti tämmöinen propun tiiviste hommata myös jostain. Motonetin sivuilta ei mitään tietoa sellaisesta ollut, joten ajattelin kävellä ihan vaan johonkin muuhun varaosaliikkeeseen.

Vein vähän ennen neljää paketin Matkahuoltoon ja meinasin pysähtyä Keskustan varaosaan, siinä oli edessä kuitenkin paikat täynnä. Jatkoin matkaa siis Autoasi -huoltokorjaamolle. Olin perillä 16:01 ja paikan etuovessa luki sen olevan auki kello 16 saakka… Nouuu… No mutta ovi oli kuitenkin auki ja väkeä paikalla, eikä kukaan käskenyt poiskaan, joten varaosatiskille pyytämään Subaru Foresteriin öljypohjan propun tiivistettä. Siellähän tiedettiin heti mistä on kysymys (vaikuttavaa) ja lähdettiin sellaiselle kirjoista sijaintia metsästämään. No, niitä löytyi sitten viiden minuutin etsimisen jälkeen ja palattiin yksi kappale sellaisia kuparisia murskautuvia tiivisteitä mukana, se vielä erikseen käskemättä mitattiin oikeanlaiseksi. Sanoin että voisin kyllä ottaa niitä vaikka viisi kappaletta tässä heti, niin olisi jotain järkeäkin. Hyvä idea, mutta niitä sattui olemaan liikkeessä koneenkin mukaan vain ja ainoastaan tämä yksi kappale… Okei, no joskus tulisi kyllä lisää että voisin palata niitä hakemaan. Tämän pitkällisen etsiskelyn ja tietojenvaihdon lopputuloksena sain maksaa tämän kyseisen tiivisteen. Hinta oli 35 senttiä. Joo-o, kyllä ihan täytyy kehua miten koko rahan edestä siinä ainakin tehtiin töitä. Olisi varmaan pitänyt vielä tinkiä 30 senttiin tosiaan se hinta Wink

Sitten takaisin työpaikalle ja valmistautumaan vaihtotyöhön. Koskaan ei etukäteen muista, ettei työpaikalla ole työkaluja. Ei ikinä. Ei mitään ja sitä samaa asiaa pitää kirota joka ikinen kerta. Varsinkaan 10-millisiä hylsyjä, kaikkia muita kokoja kyllä löytyy ja joitakin jopa useampia. Meinasin jo lähteä ostamaan, mutta en jaksanut kun alkuvalmistelut tuli tehtyä ja nostettua etupääkin jo ilmaan. Pitkään ja hartaasti etsin ja löysin yhden. Jälkeenpäin voin todeta ettei semmoista tässä edes tarvinnut, vaikka ohjeet kehottivat sellaisen varaamaan mukaan. 12mm lenkki oli tärkeämpi ja ruuvimeisselillä olisi voinut senkin korvata.

Pohjapanssari

Ensin pohjapanssarista… jos tuota muovista juttua voi sellaiseksi kutsua… ruuvit (se 12mm lenkki) ja sivuilta parit muoviset painonastat irti. Sieltä avautuikin näkymä kohteeseen. Samalla täytyy ihmetellä, että mitäköhän ihmettä siellä autohuollossa oikein aikoinaan höpistiin moottorin nostamisesta lohkolämmittimen johdon asentamiseksi kiinni itse siihen vastukseen, kun pyysin asentamaan pelkän vastuksen ja asentaisin johdot ihan itse. Ei todellakaan tarvitse nostaa, sen kuin ottaa tuon panssarin irti ja tökkää johdon kiinni. Turhaan tuli siis hankittua se puolen metrin mittainen 28,80 oravannahan hintainen Defan jatkojohto siihen huollon yhteydessä.

Tämän jälkeen laskin etupään alas, auto käyntiin hetkeksi (oli jo valmiiksi melko lämmin kun tuli kaupungilla ajeltua) ja sammuksiin. Öljykorkki auki ja 0,5 litran purkillinen Engine Flushia sisään. Nyt olisi ainetta moottorissa sen 5 litraa yhteensä. Sitten taas käyntiin ja varttitunnin verran annoin sen ihmeaineen siellä tehdä jotain tehtäviään, jos siitä mitään apua nyt olisi.

Sitten taas etupää ylös, astia alle, proppu irti ja lämmintä mustaa öljyähän sieltä vauhdilla valui. Muun muassa käsille, onneksi oli muutama kerros suojakäsineitä päällä. Seuraavaksi Subaru original spare part -öljynsuodatin irti ja sieltäkin samalla tavoin öljyä ulos. Ei lainkaan vaativa operaatio. Odottelua ja tunkilla keulan pientä nostelua vinoon, jotta mahdollisimman paljon öljystä valuisi pois. Sitten kun näytti kaikki tulleen ulos, pientä puhdistelua ja pyyhkimistä vain.

5 litraa olisi pitänyt kaikkiaan tulla ja n. 5 litraa tuli

Uusi suodatin täyteen öljyä ja tiivistepinnan pyyhkäisyä uudella öljyllä. Sitten vaan kiertämään sitä paikalleen. Tähän nyt ei erityistyökalua ollut, mutta käänsin sen verran mitä sitä pystyi järkevästi kääntämään. Sama juttu propun kanssa. Tiiviste paikalleen ja proppu jakoavaimella kiinni. Proppu on mallia, jossa on öljynlämpömittarin anturi sisällä, siksi valkoinen johto.

Vaihto-osat paikallaan!

Tämän jälkeen loput ensimmäisen öljypurkin sisällöstä moottoriin. Toisesta purkista piti saada puoli litraa ulos ja koska se on niin tarkkaa, niin mittalasi vaan esiin. Pidin myös huolta, että ympäristön lämpötila oli tietenkin tasan tuo 20 astetta, jossa asteikko pitäisi paikkansa.

Tarkkaa mittaustyötä

Auto alas vaakatasoon, öljyntasojen tarkastelua, käyntiin, öljynpainevalo vilahti ja sammui, öljynpaineet näyttivät normaalilta ja öljyt lähtivät myös lämpenemään. Tarkkailun jälkeen mikään ei myöskään vaikuttanut vuotavan. Hiljaisempaakin taas. Erittäin onnistunut operaatio. Aikaa meni melko pitkään, seuraavalla kerralla vähemmän kun valmiiksi tietää mitä ja miten tekee.

Taas on mukavampaa Smile Ja siis more power!!

3 comments to Öljynvaihtoa

 • kylkyl

  Olen Motox SuperLiteä käyttänyt VAGin turbodieselissä ja hyvin pelittää. Hyvän hinta/laatu -suhteen öljyä. Öljyn vaikutus polttoaineenkulutukseen on vähäinen, mutta 30-sarjan öljyllä kulutusta voisi saada desin-pari alemmaksi (ja myös hiukkasen lisää tehoa)…

 • Henry

  Terve.

  Saisiko tuosta ölynläpötila-anturiasta/mittarista tarkempia tietoja kun omaan 2.5 litraseen ei tunnu löytyvän sopivaa.

 • Öljynlämpömittari on Lamcon kolmen sarjassa (öljynlämpö, öljynpaine, ahtopaine) kiinni, varmaan alkuperäisasennuksena tullut setti. Anturi on kiinteästi tuossa propussa kiinni. Tuommoinen setti kuin kuvassa: https://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=1590211

  Alkuperäisiä antureita ei ilmeisesti enää saa mistään yksittäisinä uusina vaan koko sarjan mukana https://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=2316610

  Proppu kuitenkin on nähtävästi kaikissa koneissa sama M20 x 1.50 kierteellä varustettu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

LOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurse