Kategoriat

Talvirenkaat kaudelle 2010

Vietin hetkisen netissä tutkiskellen tulevan nelivetokauden mahdollisia rengasvalintoja. Kaikenlainen taustatyö on syytä tehdä huolella, jotta pääsee nöyryyttämään takapyörähalvaantuneita kulkuneuvoja mahdollisimman kattavasti ja säilyttäen silti hyvän hinta-laatu -suhteen.

Näin ollen selailin muutamia foorumeja läpi lueskellen käyttökokemuksia lähinnä kitkoista. Erityisesti Subarussa hyviksi todetuista kitkoista. Kaikesta päätellen siitä mitä yksi kehuu hyväksi, on aina joku toinen täysin päinvastaista mieltä. Eikä keskieurooppalaisista talvirenkaista selvästikään ole kenenkään mielestä tänne arktisiin erityisolosuhteisiin. Muissa maissa kun ei tunneta käsitteitä talvi, lumi ja jää, ainakaan vuoristoseuduilla.

Nykyiset renkaat ovat Continental ContiWinterContact TS790 215/55 R16. Niiden seuraava sarjalainen on näemmä aika hyvin menestynyt jossain testeissäkin. Tosiaan vähän tarkemmin nykyisiä talvirenkaita katsomalla taidan ymmärtääkin miksi nämä omat talvirenkaani eivät ihan niin hyvin enää toimikaan kuin toivoisi. Renkaiden valmistusaikahan on 3701 eli viikko 37 vuonna 2001! Just aivan. Siis aivan hyvin niillä on talvella silti kulkenut, ei sinänsä etenemis- tai pysähtymisongelmia, vaikkakin ovat 8 talvea olleet alla. 8 vähälumista Keski-Euroopan talvea… Ei ole turhaan mainostettu ilmeisesti että tämäkin on Performance Winter Tyre. Eivätkä ihan järjettömästi ole sinä aikana kuluneetkaan, mitä nyt lamellit ovat aika heikohkossa kunnossa. Ensimmäinen saksalainen on sentään alunperin ostanut autoon tätä huippuvarustelutasoa. Tai sitä on mahdollisesti seurannut auton mukana. Continental lupailee renkaan käyttöiäksi max 10 vuotta. Ainoa ongelma talvella näillä renkailla oli siinä kohtaa kun tiet olivat peilijäässä ja vettä satoi jään päälle, mutta silloin ei kylläkään millään muullakaan renkaalla juuri mitään tehnyt oli alla mitkä tahansa piikkirenkaita lukuun ottamatta. Hauskinta oli pyrkiä valoista mäkilähdöllä ylämäkeen kun neljä pyörää sutii tyhjää winter hold päällä, se tosin jäikin ainoaksi sellaiseksi kerraksi. Koko loppujono jäi silloin siihen risteykseen siitä etenemään päästyäni.

Continental Conti WinterContact TS790 profiili

Continental Conti WinterContact TS790 profiili

Renkaiden lamellit hyvässä kunnossa...

Renkaiden lamellit hyvässä kunnossa...

TS790 -renkaan pitäisi näyttää nimittäin tältä uutena ja onhan tuossa lievää kulumista ehkäpäs havaittavissa.

Uudeksi rengaskooksi tulee ilmeisesti joko 205/60 R16 tai 215/60 R16, ne mahtuvat vielä ensimmäisen sukupolven Foresterin alle. Vähänhän se 215 kiinnostaisi enemmän, vaikkakin kapeamman renkaan ajo-ominaisuudet olisivat kuulemma talvella paremmat. 55-profiililla näyttäisi löytyvän kitkoja aika kattavasti, mutta haluaisin profiilin olevan sen 60. Edes vähäsen lisää maavaraa. Alle voisi juuri ja juuri vielä mahtua 65, vähän kapeampana, ainakin amerikkalaisilla on todistettavasti mahtunut.

Rengasnet.comista löytyi huima yksi vaihtoehto. Unohdetaan se. Joitakin muitakin nettipaikkoja käväisin pikaisesti läpi, mutta ei niistäkään oikein löytynyt mitään erityistä.

Loppujen lopuksi Continental CVC3 215/60 R16 houkuttelee nyt jonkin verran. Turusta näkyy olevan hinta semmoisille 550e/sarja jossain tarjouksessa asennuksineen (joka vaikuttaa renkaanhakumatkaan yhdistetyltä Turun risteilymatkalta), mutta ostaisin ne kyllä mielelläni jostain tästä lähiseudulta. Kyselin mitä paikallisesta Rengasaseman Rengasnetistä löytyisi mahdollisia tarjouksia kun netistä ei niiltä näemmä mitään näe ja sieltä samat renkaat maksavat 730e. Johan sillä erotuksella ajelee pari kertaakin Turkuun ja takaisin! Jopa Subarun kulutuksella!

Toinen vaihtoehto olisi Rengas-Onlinen Continental ContiWinterContact TS810, mutta se on vain 205/60 R16. Hinnaksi tulisi 459,20 plus asennuskustannukset. Eli samoissa hinnoissa noin viidensadan tienoilla jos vain millään päästään liikkumaan, niin otan renkaat paikalliselta.

[Edit 17.8.2009] Loppujen lopuksi päädyin ostamaan renkaat Saksasta ja Rengas-Onlinestä. Turusta ei saanut puhelimella ketään kiinni ja sähköpostia ne eivät kyenneet siellä vastaanottamaan… Valitsin ne Continentalin WinterContact TS810:t. Onpahan nyt sitten taas hetkeksi kokemusta hurjista Saksan kitkoista. Kätevästi tilasin nämäkin tavarat toimitettavaksi työpaikan osoitteeseen kuten muunkin tämmöisen postini, joten saan siellä säilytyksessä olevat vanteetkin mukaan kun menen kumeja vaihtelemaan. Seuraavaksi etsimään sopivaa vaihtopaikkaa.

Vaihtoehtoja Lahdessa ovat mm. Vianor (75e), Rengasaseman Rengasnet, FirstStop (50e), Lahden Laatutarvike (77,20e) tai Huoltopalvelu Ikävalko (55,4e). Vianorilla hinta tosin vaihtuu 10e kalliimmaksi jos Forester olisikin niiden mielestä henkilöauton sijasta SUV tai maastoauto, en tosin tajua mitä siinä pelkällä renkaiden vanteille laitossa olisi väliä… Vienpä siis tuonne FirstStopille kun homma on siellä järkevissä hinnoissa.

En kuitenkaan saa siellä valitettavasti täytettyä renkaita typellä, kuten suunnitelmissa oli. Kysyin ohjeiden mukaisesti jälleenmyyjältä asiaa, koska ketjun sivuilla kyseistä palvelua markkinoidaan. Kysyntä on ollut täällä kuulemma niin rajoittunutta, ettei kyseistä palvelua tarjota. Harmillista, no pitää hoitaa asia jossain muualla.

[Edit 18.8.2009] Renkaat lähtivät matkaan näille suunnille. Arvioitu saapumisaika maanantaina 24.8. Varasin jo optimisesti vaihtotyön seuraavalle viikolle, oletetaan nyt että nämä myös saapuvat siihen mennessä.

18/08/2009 12:35 DE 300 Laatzen/Rethen, Germany Data transferred to GLS System
18/08/2009 20:30 DE 001 Neuenstein, Germany Inbound to GLS location
18/08/2009 22:01 DE 001 Neuenstein, Germany Outbound from GLS location
19/08/2009 10:33 DK0063 Kolding, Denmark Inbound to GLS location
19/08/2009 10:33 DK0063 Kolding, Denmark Outbound from GLS location
21/08/2009 23:39 FI2020, Finland Inbound to GLS location
24/08/2009 11:45 FI2020, Finland Out for delivery on GLS vehicle
24/08/2009 22:10 FI2020, Finland Out for delivery on GLS vehicle

[Edit 25.8.2009] Ja kitkat saapuivat Itellan toimittamana työpaikan etuovelle aamusella kahdessa paketissa. Juuri sopivasti, vaihtotyö vanteille on varattu huomiseksi.

Uudet renkaat pinossa odottelemassa vaihtoa vanteille

Uudet renkaat pinossa odottelemassa vaihtoa vanteille

Näissähän on aika eri tavalla pintaakin verrattuna vanhoihin! Kyllä nyt kelpaa taas jonkin aikaa. Jos kestäisivät samat 8 vuotta, niin hintaa tulisi 63,65e/kausi, mutta realistisemmin taitavat maksaa noin 101,84e/kausi…

Valmistusaika näyttäisi olevan näissä 2109 eli toukokuun loppupuolella tänä vuonna. Kolmisen kuukautta vanhaa kumia.

Pintaa ja varsinkin lamelleja riittää

Pintaa ja varsinkin lamelleja riittää

[Edit 26.8.2009] Renkaathan vaihtuivat kätevästi alle, saavuin paikalle ennalta ilmoittamaani aikaan ja jonossa edessäni oli ainoastaan joku, jolla oli kaksi Nokian rengasta edessä ja 2 Micheliniä takana, joista yhden Michelinin olisi halunnut vaihtaa näistä kaikista kolmesta renkaasta hieman eroavaan Nokiaan. Tervettä.

Nosteltiin siinä sitten kaikki 8 kappaletta vaihtotyötä varten ulos. Odottelua kesti siinä sitten reilu puolisen tuntia, kunnes uudet renkaat vanhoilla vanteilla nosteltiin auton perään.

Vanteet olivat kuuleman mukaan sen verran hapettuneet tässä vuosien saatossa, että ilma pääsi vuotamaan ikävästi ulos. Sen takia saapuessani kaksi rengasta olivat tyhjiä. Korjasivat asiaa harjaamalla teräsharjalla, joten saapa nähdä miten nämä toimivat.

Koko työ maksoi siellä First Stop Valintarenkaalla 50e.

Takuuvarmasti asioin siellä samoissa merkeissä uudemmankin kerran.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

LOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurse